top of page

Jarní očista organismu podle TČM

Aktualizováno: 27. 3.



JARNÍ OČISTA ORGANISMU


Začínáme s prvním jarním úplňkem 14. března 2025 nebo úplňkem 14.dubna.



Budeme využívat darů přírody. Bylinek, které se kolem nás budou vyskytovat, s možností si je nasbírat a tak využít jejich maximální potenciál. Necháme si naklíčit semínka řeřichy, pažitky, munga, čočky a mnoho dalších, abychom doplnili potřebné vitamíny a minerály tou nejpřirozenější cestou.


Zkrátka, letošní jarní detox nám bude odměnou. Doplní potřebnou energii, posílí náš imunitní systém a pohladí po duši.




  1. PŘÍPRAVA:


Při správně provedené očistě bychom měli organismu dodávat všechny potřebné živiny, a navíc se zaměřit na zvýšený přísun těch detoxikačních. Po dobu detoxu je samozřejmé vynechat průmyslově zpracované potraviny, maso, cukr, mléčné výrobky, alkohol a kávu.


Jenom tak si zajistíme, aby se náš organismus zbavil všech odpadních látek a restarovali jsme tak naše tělo. Dle principů TČM, zařadíme potraviny, které respektují zákonitosti 5. Elementů. Jaro reprezentují játra a orgán který je vyživuje jsou ledviny, spadající do období zimy. Energie zimy je matkou jara. Játra a ledviny jsou orgány, na kterých závisí očista organismu. V období těchto dnů, ale i následujících měsíců, do naší diety zařadíme potraviny zelené a černé barvy. Ty podpoří a vyživí energii těchto dvou elementů.

Dřeva a vody.


Dřevo: jarní salát, ledový salát, čínské zelí, zelí, polníček, mangolt, rukola, brokolice, zelená paprika, cuketa, chřest, špenát, mungo, hruška, jablko a připravené klíčky semen luštěnin, obilovin a bylinek.


Voda: lilek, černý sezam, vlašské ořechy, fazole, fazolky, čočka, celozrnná rýže, sušené datle, švestky, rozinky, borůvky, černé olivy, miso.


Na podporu detoxikace organismu si při procházkách přírodou nasbíráme: výhonky kopřivy, mladé listy smetanky lékařské, čerstvou březovou vodu. Ostropestřec semeno máme schované z předešlého roku.

Kopřiva: v čaji, salátu či jídle, podporuje krve tvorbu díky velkému obsahu železa. Osvěžuje organismus a má vliv na správnou očistu ledvin. Obsahuje velké množství minerálních látek i vitamínů jako je hořčík, karotenoidy a flavoidy a potřebné vitamíny skupiny B.

Smetanka lékařská: obsahuje inulin, probiotický zdraví prospěšný zdroj vlákniny. Zásadně tak zlepšuje stav střevní mikroflóry, a tím podporuje imunitu organismu a celkově upravuje trávení.

Březová voda: míza velmi účinně detoxikuje játra a podporuje jejich funkci. Odbourává jarní únavu a čistí krev. Celkově posiluje imunitu. Obsahuje vit. C, vápník, draslík, hořčík a křemík. Saponin upravuje cholesterol v krvi. Obrovský podíl antioxidantů regeneruje buňky o odvádí škodlivé látky z jater a ledvin.

Ostropestřec semeno: je silný antioxidant schopen regenerovat játra, stimulovat jejich správné fungování a pročišťovat organismus. Významně snižuje cholesterol v krvi.

Naklíčená semínka: neuvěřitelná zásobárna plná vitamínů, minerálů, bílkovin a enzyumů. Liší se od sebe tím, jakého druhu je klíček sám. Jedná se převážně a skupiny vit. C a B, vápníku, hořčíku, železa a fosforu. Chlorofil, který regeneruje a detoxikuje, a aminokyseliny, které podporují imunitní systém a metabolismus. Důležité je nakoupit semena v bio kvalitě. Kdo by neměl možnost si bylinky nasbírat, může je jednoduše koupit..…



ZAČÁTEK DETOXU


Nabízí se nám 2 možnosti, jak očistu organismu provést. Kdo není naladěn ji provést i se zařazením jednodenního půstu a poté progresivním zařazováním stravy , naváže či začne od 2. či 3. dne.


DETOX 1. DEN


Po celý den pijeme zeleninový vývar: 6 listů zelí, 4 odnože řapíkatého celeru, 1 cibule. Vařit 20 minut ve 2 litrech vody. Během dne vypijeme ještě alespoň 2 litry vody. Odpočíváme, spíme..


DETOX: 2. DEN


Po celý den pijeme zeleninový vývar v 5 dávkách a k němu zařadíme misku celozrnné rýže Dbáme, abychom každé sousto rýže přežvýkali alespoň patnáct krát.


DETOX: 3. DEN

SNÍDANĚ:


1/2 dcl čerstvé březové vody na lačno.


ovesná kaše s chia semínky, kousky sušené švestky nakrájené nadrobno a kešu oříšky, zalitá rýžovým mlékem.


SVAČINA:


hrstka mandlí a jedna hruška, kopřivový čaj


OBĚD:


celozrnná rýže s restovanou bio cuketkou na olivovém oleji , rukola, čerstvá bazalka a chia semínka na dokončeni.


SVAČINA:

toustovaný celozrnný rohlík s mexickou luštěninovou pomazánkou.


VEČEŘE:


pomalu pečená zelenina: cibule, mrkev a petržel pečená s olivovým olejem, sůl , pepř, klíčky z řeřichy na dokončení.


DETOX: 4. DEN

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy.


ovesná kaše s kokosovým mlékem, nakrajené kousky hrušky a opečené kokosové plátky.


SVAČINA:

2 ks mrkve nakrájené na špalíčky a malá mistička humusu.


zelený čaj.


OBĚD:

pomalý hrnec: čočka se zeleninou. Na menší kostičky nakrájet 1 cibuli, 1 mrkev a 1 červenou papriku. Orestovat jemně na olivovém oleji. Přidat den předem namočenou černou čočku, osolit, opepřit, přidat bobkový list. Vařit 2 h. Na závěř přidat česnek a klíčky řeřichy s klíčky ředkvičky.


SVAČINA:

jablko a hrst vlašských ořechů.


VEČEŘE:

brokolice na páře , posypaná opečenými mandlemi a čerstvou meduňkou, olivový olej, sůl a pepř na dokončení.


čaj z pampelišky


DETOX: 5.DEN

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové šťávy


toust z celozrnného chleba pokapaný olivovým olejem, posypaný černým sezamem a klíčky z ředkviček.


kopřivový čaj


SVAČINA:

hrstka sušených švestek a hrstka mandlí.


0BĚD:

krémová polévka ze špenátu: lehce orestovat 1 ks cibule, 1 malý brambor. Přidat čerstvý špenat a hrst výhonků mladé kopřivy. Povařit. Na závěr přidáme česnek, sůl a pepř. Doplníme muškátový oříšek a 1 dcl kokosové mléko. Posypeme krutóny.


SVAČINA:

okurka nakrájená na špalíčky a pomazánka luštěninová francouzská.


VEČEŘE:

pečená zelenina s ořechy: nakrájíme zeleninu na větší kousky : 1 cuketa, 1 mrkev, 1 cibule, 1 petržel a kousek dýně. Přidáme 1 brambor, zalijeme olivovým olejem, přidáme bobkový list, čerstvý tymián a rozmarýn, sůl a pepř. Posypeme ořechy. Promícháme a dáme péct.


DETOX: 6. DEN

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové šťávy


ovesná kaše s mandlovým mlékem, borůvkami a agávovým sirupem.


zelený čaj.


SVAČINA:

celozrnný rohlík s troškou másla a klíčky z rukoly.


OBĚD:

salát z rukoly a pečenými hruškami: 2 ks zelených polotvrdých hrušek oloupat a rozčtvrtit. Na pánvi rozehřát trochu másla a olivový olej a hrušky opéct dozlatova. Zalít trochou brandy a nechat odležet. V míse promíchat 2 hrsti rukoly, 1 hrst nakrájeného ledového salátu na nudličky a 1 cibuli na nudličky.

Přidat čerstvou meduňku.

Zálivka: 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce medu, šťáva z 1/2 citrónu a 1 lžíce jabl. octa, sůl a pepř Promíchat a nalít na salát. Promíchat vše. Dát na talíř a navrch naservírovat pečené hrušky. Polít šťávou z nich.


SVAČINA:

jablko a hrst mandlí


VEČEŘE:

vaječná omeleta s čerstvým špenátem a klíčky z munga: 2 vejce rozšlehat , přidat hrstku špenátu a klíčky z munga. Promíchat, osolit, opepřit, nasekat čerstvou pažitku a dát péct.


čaj pampeliškový


DETOX: 7. DEN

SNÍDANĚ:

½ dcl březové šťávy


2 krajíčky žitného chleba s medem.


- pampeliškový čaj.


SVAČINA:

pražené mandle jemně osolené a plátky čerstvé okurky.


kopřivový čaj


OBĚD:

těstovinový salát s čerstvou zeleninou: nakrájíme čerstvá rajčata, černé olivy, vařené vejce a hrst čerstvé bazalky. Smícháme s těstovinami a přidáme olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř.


SVAČINA:

hruška a sojový jogurt.


VEČEŘE:

pečený chřest s vejci na hniličku: na pánvi orestujeme do křupava 6 ks čerstvého chřestu na olivovém oleji. Přidáme sůl a pepř. V misce si připravíme hrst salátu a nakrájíme na půl kolečka čerstvou cibuli. Toto promícháme se zálivkou z olivového oleje, citronu a medu. Závěrem malinko osolíme, opepříme a přidáme čerstvý, nasekaný rozmarýn. Salát dáme na talíř . Na něj opečený chřest a 1 či 2 vejce na hniličku.


pampeliškový čaj


DETOX: 8 den

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy


Pohanková kaše se skořicí a nakrájenými jablky, lžička medu (nebo agáve), mandlové/rýžové mléko


Zelený čaj


SVAČINA:

okurka na špalíčky + lžíce humusu (z černých fazolí či klasické cizrny)


OBĚD:

salát ze špenátu, polníčku, rukoly + opečená červená řepa na kostičky (olej, sůl, pepř)

hrst pražených vlašských ořechů

Zálivka: olivový olej, jablečný ocet, sůl, pepř

Celozrnný chléb


SVAČINA:

banán + hrst slunečnicových semínek


VEČEŘE:

tofu „míchanice“ s restovanou cibulí, cuketou, paprikou, kurkumou, solí, pepřem, bylinkami


kopřivový čaj


DETOX:DEN 9

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy

ovesná kaše s kokosovým mlékem, nasekanými vlašskými ořechy a sušenými datlemi/rozinkami


zelený čaj


SVAČINA:

hruška + hrst lískových oříšků


OBĚD:

miso polévka s mořskou řasou (wakame nebo nori), mrkví, jarní cibulkou (miso vmíchat po odstavení z varu)

miska celozrnné rýže


SVAČINA:

celozrnný toust s avokádem (citron, sůl, pepř) + klíčky


VEČEŘE:

pečená kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) s olivovým olejem, solí, pepřem, bylinkami


pampeliškový čaj


DETOX: DEN 10

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy

ovesná kaše s jablkem, skořicí, rýžové mléko, lžička medu


kopřivový čaj


SVAČINA:

mrkev a okurka na špalíčky + hrst dýňových semínek


OBĚD:

„Budda bowl“ z pečené dýně/batátu, vařené černé čočky, rukoly, okurky + trocha kysaného zelí. Pečená dýně nebo batáty (na kostičky, olivový olej, sůl, pepř – péct předem).Vařená černá čočka (předem uvařit ve vodě se špetkou soli a bobkovým listem).Čerstvá rukola a okurka nakrájená na kolečka. Lžíce kysaného zelí

Zálivka: 1 lžíce olivového oleje, šťáva z ½ citronu, špetka soli a pepře

celozrnný chléb


SVAČINA:

jablko + hrst mandlí


VEČEŘE:

krémová polévka z brokolice a hrášku, zjemněná mandlovým mlékem, sůl, pepř, česnek

žitné pečivo / krutony


zelený čaj


DETOX:DEN 11

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy

žitný chléb (2 plátky) s pomazánkou z pečeného lilku (lilek, česnek, olivový olej, citron, tahini)


zelený čaj


SVAČINA:

okurka + hrst černých oliv


OBĚD:

těstovinový salát: celozrnné těstoviny, černé fazole, kukuřice, rajčata, bazalka

Zálivka: olivový olej, citron/jablečný ocet, sůl, pepř


kopřivový čaj


SVAČINA:

bílá ředkev (daikon) na proužky + hrst dýňových semínek


VEČEŘE:

pečená cuketa, paprika, cibule s bylinkami (tymián, rozmarýn), olivovým olejem

celozrnný kuskus


pampeliškový čaj


DETOX:DEN 12

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy

ovesná kaše s mandlovým mlékem, borůvkami, lžičkou javorového sirupu


zelený čaj


SVAČINA:

mrkev na špalíčky + pomazánka z rozmačkané cizrny (česnek, citron, olivový olej, sůl, pepř)


OBĚD:

„Zelená“ minestrone polévka: cibule, česnek, cuketa, špenát, brokolice, pórek, hrst naklíčených mungo

žitné pečivo


SVAČINA:

jablko + hrst sušených švestek


VEČEŘE:

čočkové karbanátky (z černé/zelené čočky), pečené v troubě

restovaný mangold/špenát na olivovém oleji s česnekem


kopřivový čaj


DETOX:DEN 13

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy

rýžová kaše s jablky, skořicí, nasekanými mandlemi, med


pampeliškový čaj


SVAČINA:

zelené smoothie (okurka, hrst salátu, rukoly, citron, voda)


OBĚD:

quinotto (quinoa na způsob rizota): orestovaná cibule, mrkev, quinoa, zeleninový vývar

ke konci hrst čerstvého špenátu, sůl, pepř, lžíce lahůdkového droždí (volitelné)

klíčky řeřichy navrch


SVAČINA:

2 celozrnné knackebroty s avokádovou pomazánkou (avokádo, citron, sůl, pepř)


VEČEŘE:

krémová polévka z pečené dýně (může být i cuketa/mrkev), zjemněná kokosovým mlékem

opečené krutony, opražená dýňová semínka


zelený čaj


DETOX:DEN 14

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy

míchaná vajíčka se špenátem a jarní cibulkou, sůl, pepř

krajíc žitného chleba


kopřivový čaj


SVAČINA:

hrst sušených meruněk (nesířených) + kešu oříšky


OBĚD:

černá rýže (nebo divoká) s restovanou zelenou paprikou, cuketou a žampiony

dochutit sójovou omáčkou, solí, pepřem

salát z rukoly a ledového salátu (olivový olej, citron)


SVAČINA:

hruška + bílý sójový jogurt


VEČEŘE:

těstoviny z luštěnin (červená čočka apod.) s restovanými rajčaty, cibulí, bazalkou

nahoru černý sezam


pampeliškový čaj


DETOX:DEN 15

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy

ovesná kaše s chia semínky, sušenými rozinkami, skořicí, mandlové mléko


zelený čaj


SVAČINA:

naklíčené mungo fazole + kousky okurky


OBĚD:

salát z polníčku, rukoly, ledového salátu, papriky, okurky + černé olivy

pečené plátky tofu (marinované v citronu, bylinkách)

Zálivka: olivový olej, vinný/jablečný ocet, sůl, pepř


SVAČINA:

jablko + hrst dýňových semínek


VEČEŘE:

krémová hrášková polévka: hrášek, cibule, kokosové mléko, sůl, pepř, (máta volitelně)

žitné pečivo


kopřivový čaj


DETOX:DEN 16

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy

jáhlová kaše s nepraženým kakaem, banánem, hrst vlašských ořechů


zelený čaj


SVAČINA:

okurka + pomazánka z černých fazolí (fazole, tahini, citron, česnek, olivový olej)


OBĚD

pohankové „rizoto“: cibule, mrkev, celer, pohanka, vývar, bylinky, hrst špenátu

salát z rukoly/okurky


SVAČINA

hrst pražených mandlí + sušené datle


VEČEŘE:

pečený lilek s rajčatovou směsí (rajčata, cibule, česnek, oregano, bazalka, sůl, pepř)


pampeliškový čaj


DETOX:DEN 17

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy

ovesná kaše s borůvkami + lžička medu/agávového sirupu


zelený čaj


SVAČINA:

pečená dýně (kostičky) + hrst kešu ořechů


OBĚD:

černá čočka s cibulí, mrkví, červenou paprikou, bobkovým listem, sůl, pepř (předem namočit)

celozrnná rýže jako příloha a klíčky ředkviček na ozdobu


SVAČINA:

jablko + hrst lískových oříšků


VEČEŘE:

pečený lilek s rajčatovo-česnekovou směsí a žitným chlebem


čaj pampeliškový


DETOX:DEN 18

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy

rýžová kaše (rozvařená rýže v mandlovém mléce) s hruškou, špetkou kardamomu, javorový sirup


kopřivový čaj


SVAČINA:

okurka na špalíčky, posypaná černým sezamem, lehce pokapaná sójovou omáčkou


OBĚD:

soba (pohankové) nudle s restovanou zeleninou (pak choi, mrkev, jarní cibulka) + hrst kešu

dochutit tamari či sójovou omáčkou, špetkou chilli


SVAČINA:

banán + hrst opražených slunečnicových semínek


VEČEŘE:

zapečená zelenina (květák, brokolice, cuketa) s vejcem a bylinkami


pampeliškový čaj


DETOX:DEN 19

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy

žitný chléb s pomazánkou z červené čočky (uvařená čočka, cibulka, česnek, olivový olej, sůl, pepř)


zelený čaj


SVAČINA:

hrst sušených švestek + hrst vlašských ořechů


OBĚD:

krémová cuketová polévka: cuketa, cibule, zeleninový vývar, sůl, pepř, špetka muškátového květu a celozrnné pečivo, klíčky řeřichy


SVAČINA:

ředkvičky + oříšky


VEČEŘE:

pečené batáty s kořením (paprika, kurkuma, sůl, pepř)

salát z rukoly, polníčku, rajčat (olivový olej, citron)


kopřivový čaj


DETOX: DEN 20

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy

ovesná kaše s kokosovým mlékem, lněným semínkem, hroznovým vínem/borůvkami


zelený čaj


SVAČINA:

paprika na proužky + tofu pomazánka (tofu, bylinky, citron, olivový olej, sůl, pepř)


OBĚD:

velký salát s cizrnou: mix salátů, okurka, rajčata, jarní cibulka, olivy, cizrna

Zálivka: olivový olej, citron, sůl, pepř a celozrnný pita/žitný chléb


SVAČINA:

Jablko + hrst mandlí


VEČEŘE:

Tofu s pečenou zeleninou a sezamem


Pampeliškový čaj


DETOX: DEN 21

SNÍDANĚ:

1/2 dcl březové mízy

míchaná vajíčka s klíčky mungo a hrstkou špenátu, sůl, pepř

Celozrnný chléb


kopřivový čaj


SVAČINA:

sušené švestky + hrst dýňových semínek


OBĚD:

Krémová polévka z červené čočky a rajčat: cibule, rajčata, červená čočka, zeleninový vývar, rozmixovat, římský kmín, sůl, pepř a celozrnné pečivo


SVAČINA:

okurka, mrkev na špalíčky + luštěninová pomazánka (bílé fazole, česnek)


VEČEŘE:

pečený chřest s česnekem a olivovým olejem, sůl, pepř; k tomu orestované tofu/tempeh (místo vajec)

alát z rukoly a ledového salátu (olivový olej, citron, sůl, pepř)


zelený čaj



DOPORUČENÍ A ZÁSADY

Pitný režim

Denně alespoň 2 litry vody či bylinkových čajů (kopřivový, pampeliškový, zelený, heřmánkový).

Březová míza

Každé ráno 1/2 dcl na lačno pro podporu detoxikace.

Ostropestřec

Semínka můžete jemně namlít a přidávat do kaší nebo salátů (podpora regenerace jater).

Klíčky a bylinky

Obměňujte druhy klíčků (mungo, ředkvička, řeřicha, cizrna, čočka) a využívejte nasbírané bylinky (kopřiva, pampeliška).

Pohyb a relaxace



Doporučuji lehkou fyzickou aktivitu (procházky, jóga) a dostatek spánku pro posílení efektu detoxu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------



Ber to jako inspirace ..., není to dogma (můžeš upravovat dle tvých možností). Je mnoho způsobů, jak jarní očistnou kůru uchopit a zrealizovat. Je ale určitě důležité netrápit se a těch pár dní, či týdnů si užít. Ideálně by měl detox trvat 21 dní.


Jak dlouho bude detox trvat, je na tobě a na tom, jak se cítíš. Každý den znamená pro tebe a tvé tělo přísun nové energie.

Přechod na ,,normální,, dietu, by měl být pozvolný a progresivní.


Doufám, že jsem tě alespoň trošku naladila a ze srdce ti přeji krásné jarní dny…



S láskou


Moni




Comments


bottom of page